Naar Exclusief Zwolle
In de stekenbakkerij van het Zwolse Balletjeshuis aan het Grote Kerkplein, maakt de bakker vanuit het eeuwenoud en super geheim recept, onder zomerse omstandigheden, zijn beroemde Zwolse Balletjes. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren meerdere smaken bij gekomen, maar het basisrecept en de vervaardiging is nog steeds dezelfde. De koperen ketels van weleer doen nog wekelijks hun werk. Zwolle in Beeld mocht bij hoge uitzondering in 2005 een exclusief kijkje nemen in de keuken van de beroemde Zwolse Balletjes.
Suiker wordt in de originele koperen potten op een open vuur gekookt tot een suikerdeeg. Het deeg wordt op een met boter ingesmeerde en gekoelde tafel gegoten, waardoor een kneedbare massa ontstaat. Naast de ingredienten die worden gebruikt, is zeker de temperatuur waarmee de bakker de massa zoetstof moet vermaken tot de overheerlijke steek, een belangrijk gegeven in het proces. Het omscheppen van de massa voordat deze de stekenwals ingaat, moet secuur gebeuren en vergt veel energie van de bereider. Natuurlijk speelt ervaring een grote rol, maar buiten dat, moet er een behoorlijke feeling aanwezig zijn. Het produkt mag niet te dun en niet te dik zijn.
Alsof het voor hem de gewoonste zaak van de wereld is, zwaait de bakker zijn toch wel gewichtige stekendeeg door een slinger, doet er "smaakstoffen" bij, om het vervolgens door de stekenwals te halen. Als een grote mat met kussentjes verlaten de steken de stekenwals om via een lopende metalen band over een lengte van 3 meter verder te worden afgekoeld. Aan het eind van dit proces tollen de Zwolse Balletjes een voor een de wereld tegemoet om menig Zwollenaar of toerist te laten genieten van zijn uitzonderlijke smaak.
Meer foto's