Naar Kunstwerken
Zijn naam is Kerkbrug, maar bij de Zwollenaren wordt de verbinding in veel gevallen het Kerkbrugje genoemd. Met een grote mate van waarschijnlijkheid heeft dit te maken met de lengte en de breedte van de brug, die in de beginperiode na de bouw niet een van de breedste bruggen was.
Het Kerkbrugje rond 1900. Op de achtergrond het in 1984 gesloopte Gouverneurshuis ...
(Foto: HCO - PBKR2006)
Het Kerkbrugje, wie kent het niet, de verbinding over de stadsgracht bij het Groot Wezenland en het Terpelkwijkpark/Kerkstraat. De oude romantische draaibrug, in 1876 op verzoek van een aantal bewoners van de Wipstrikkerallee, gebouwd om het de bewoners buiten de grachten gemakkelijker en plezieriger te maken de binnenstad te bereiken, werd in 1984 vervangen door de huidige vaste brug.
Jaren was de brug alleen bestemd voor het voetverkeer en werden de fietsers verplicht af te stappen. Kijk anno 2016 eens in de binnenstad, je kunt je het haast niet meer voorstellen, maar in die tijd werd dit zonder morren gedaan. Vanaf 1984 bij de plaatsing van de nieuwe brug is deze voorzien van een voet- en fietsdeel.
Vanaf de Turfmarkt, waar al een aantal jaren een parkeerplaats is gevestigd en de parkeerplaatsen aan het Groot Wezenland, trekken wekelijks veel bezoekers, over het Kerkbrugje naar hun reisdoel, de binnenstad van Zwolle.
De Duckrace op Koninginnedag 2008. Meer dan 9000 eendjes met lotnummer werden te water gelaten ...
Deelnemers aan de Halve Marathon in 2015 lopen via het Kerkbrugje de binnenstad in ...
Ook worden er jaarlijks evenementen rond het Kerkbrugje georganiseerd. Neem de Halve Marathon van Zwolle, de Grachtenrace door de stadsgrachten, Bevrijdingsfestival, etc. allemaal evenementen waar het Kerkbrugje een rol in speelt.
Van 1892 tot 1985 stond aan de stadszijde, Kerkstraat, van de Kerkbrug, het schitterende Gouverneurshuis, de ambtswoning van de Commissaris van de Koning(in). Ondanks het op dat moment lopende verzoek van de "Vrienden van de Stadskern" bij het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur m.b.t. het op de Monumentenlijst plaatsen van het gebouw, wist het Gouverneurshuis niet aan de sloophamer te ontsnappen. Na een vliegensvlug genomen raadsbesluit werd het gebouw in 1985, onder grote protesten uit alle lagen van de Zwolse bevolking, met de grond gelijk gemaakt. Men was zo kwaad, dat de burgemeester in die tijd, Gauke Loopstra, met een leus op het Gouverneurshuis, op niet mis te verstane wijze werd verzocht te vertrekken: "Sloopstra rot op". Ook werd de wethouder, de heer De Groot, als verantwoordelijke, door zijn eigen PvdA tot aftreden gedwongen.
Het Gouvernementshuis tussen 1905 en 1910 ...
(Foto: HCO - PBKR3693)
Op de plaats van het gebouw, dat vanaf 1945 meerdere bewoners heeft gekend, als de Belastingdienst en HEAO, werd door een projectontwikkelaar, de heer Ten Doeschate, het huidige appartementencomplex, de Genverberg, gebouwd.
De bekritiseerde lokatie van de drukbezochte viskraam van de familie Timmerman in 2017 ...
Zonder dat de brug er zelf iets aan kan doen en zonder dat het probleem over de brug zelf gaat, is het Kerkbrugje nog al eens in het nieuws. Eerst de commotie rond de sloop van het Gouverneurshuis en in 2011 de problemen die de bewoners van de Genverberg maakten ten aanzien van de, al meer dan zeventig jaar op deze lokatie gesitueerde, viskraam van de familie Timmerman.
In 2005 kreeg het Kerkbrugje een nieuw wegdek ...
In 2005 heeft het laatste onderhoud van de brug plaatsgevonden en heeft de brug naast het reguliere schilderwerk aan boven en onderzijde, een nieuw wegdek, nieuwe beschoeing en nieuwe dukdalven geplaatst gekregen. Hiermee moet het Kerkbrugje weer een aantal jaren verder.
Het Kerkbrugje tijdens de kunstmanifestatie "Architectuur Biënnale Zwolle" in 2016 ...
Op zaterdag 25 juni 2016 vond de kunstmanifestatie "Architectuur Biënnale Zwolle" plaats. Ook daar was de Kerkbrug onderdeel van het geheel. De brug werd evenals, het Pelserbrugje en de Rodetorenbrug voor even omgetoverd tot een totaal andere ruimte.
Het kerkbrugje in 2017. Meerdere bruggen in de stad werden in dat jaar verfraaid met bloeiende plantenbakken ...
Bron:
HCO
Boek Geschiedenis van Zwolle
Wikipedia
Foto's van de Kerkbrug door de jaren heen
Foto's van de werkzaamheden aan de Kerkbrug in 2005