Algemene info over de stad
De stad Zwolle in beeld en in tekst!
Brede informatie over de website!
Wilt u een foto bestellen?
Links naar interessante websites!
Naar Kunstwerken
Thijssenbrug in 2001 met op de achtergrond de Spoolderbergbrug ...
Theetuin Thijssen was een begrip in Zwollerkerspel. In het buurtschap Spoolde net over de Willemsvaart had Gerrit Jan Thijssen bij zijn boerderij annex herberg, rond 1830, een tuin voor de Zwolse burgerij ingericht, om een gezellige middag/avond door te brengen.
Bouw van de draaibrug in 1871 ...
(Foto: HCO - NL-ZIHCO_FD016359-01)
Helaas was Thijssen alleen vanaf de Veerallee met een voetveer te bereiken. Dit was voor enkele bewoners uit de omgeving aanleiding een financiële bijdrage te leveren voor de bouw van een vaste verbinding naar de overkant. Vanuit dit particuliere initiatief is in 1856 de eerste brug over de Willemsvaart komen te liggen, de Spoolderbergbrug.
De radarboot Amsterdam klaar voor het passeren van de Thijssendraaibrugrichting de IJssel in 1875 ...
(Foto: HCO - FD021330)
Theetuin Thijssen is er niet meer (1829-1937), maar anno 2017 ligt er nog steeds een brug op deze lokatie. In 1935-1936 heeft men een nieuwe, grotere brug, op een verhoogde weg naast de eerste Spoolderbergbrug gebouwd met de naam "Nieuwe Spoolderbergbrug", ook wel de "brug van Schaatsberg" genoemd, die destijds hier brugwachter was.
De eerste Spoolderbergbrug kreeg in de volksmond al snel de naam het Thijssenbrugje, mede doordat er steeds meer gasten via dit brugje de weg naar Theetuin Thijssen en het Engelse Werk vonden. De oude originele naam is toen snel in de vergetelijkheid geraakt.
Het eerste Thijsenbrugje is in 1871 vervangen door een modernere dubbele draaibrug. Een aantal jaren later, in 1882, werd bij de brug een brugwachterswoning gebouwd. In die periode is ook de brug vernieuwd.
Thijssenbrug met brugwachtershuis in 1910 ...
(Foto: HCO - PBKR4185)
Nadat de IJsselbrug was gebouwd, was het qua verkeer voor het Thijssenbrugje gedaan. Het snelverkeer nam de nieuwe weg over de Nieuwe Spoolderbergbrug richting de IJssel. Daarbij kwam ook nog eens dat de Thijssenbrug geen 24 uur per dag open was, omdat er een gemeentelijk besluit lag, dat de scheepvaart, vanaf half mei tot half september, na 11 uur geen hinder mocht ondervinden van een gesloten brug. Het gevolg was dat na 11 uur 's avonds de brug werd opengedraaid en de schepen ongehinderd hun weg naar de IJssel of naar de binnenstad konden vervolgen.
De Thijssenbrug in 2014 ...
Desalniettemin ligt anno 2017 de Thijssenbrug nog steeds op zijn oorspronkelijke lokatie, als verbinding tussen de Oude Veerweg en de Ruiterlaan met als enige verschil, dat het tegenwoordig alleen bestemd is voor voetgangers en fietsers.
In 2015 heeft de Thijsenbrug weer een stevige onderhoudsbeurt ondergaan ...
Bron:
Zo was Zwolle rond 1900
Foto's van de werkzaamheden aan de Thijssenbrug in 2015