Naar Kunstwerken
Tekening Diezerpoort met brug ...
Tekening van C.Pronk in bezit van Museum Zwolle - Zwolle - 20228697 - RCE
(Wikimedia Commons)
Een van de grote stadspoorten die Zwolle heeft gekend was de Diezerpoort. Boeren en buitenlui, die de stad hadden bezocht of hun nering aan de man hadden gebracht trokken via de Smeden door de Diezerpoort naar huis.
Bij deze Diezerpoort, gesloopt in het jaar 1829, lag de Diezerpoortenbrug. De eerste brug op deze lokatie, een gietijzeren draaibrug, was gebouwd in 1867 door, hoe kan het ook anders, de firma Wispelweij uit Zwolle. Het was een vaste brug met een dubbele rijbaan en trottoirs aan beide zijden.
Bedrijvigheid rond de Diezerpoortenbrug in 1896. Op de achtergrond de brug en het brugwachtershuisje ...
(Foto: HCO - NL-ZwHCO_1214_002559)
Mede gezien de bezwaren van de schippers, die om moesten varen, om vanuit het Almelose Kanaal via de Thorbeckegracht het Zwartewater te bereiken, duurde het niet lang, voordat de tweede brug werd geplaatst. Dertien jaar na aanleg van de eerste brug, verscheen in 1880 de draaibrug, die het probleem op zou moeten lossen.
De Diezerpoortenbrug, als ophaalbrug, vrij kort na de bouw van de brug in 1940 ...
(Foto: HCO - ZwHCO_1214_002559)
Het bij de Diezerpoortenbrug uit 1880 behorende brugwachtershuisje is in 1924, t.b.v. uitbreiding van de schoenenzaak van A.J. Keiman, afgebroken.
Een binnenvaartschip uit Zwolle passeert de Diezerpoortenbrug in 2016.
In de achtergrond doemt de Schoenkuiperbrug op ...
De Diezerpoortenbrug in 2015 ...
Na verloop van tijd, moest ook deze tweede brug zijn meerdere erkennen in de in 1940 gebouwde en thans nog steeds in werking zijnde ophaalbrug. In het jaar 1954 vond een merkwaardig voorval plaats met de hangstijlen van de brug. Een van deze hangstijlen brak, waardoor de brug niet meer was te gebruiken. Met hulp van de genie, werd er een noodbrug aangelegd. De brug zelf werd op 9 april 1955 weer in gebruik genomen.
Door de bouw van deze nieuwe ijzeren brug, moesten de huizen die aan de binnenstadzijde waren gebouwd, worden afgebroken. Het waren voornamelijk ondernemers die zich op deze lokatie hadden gevestigd.
De Diezerpoortenbrug heeft, de gracht volgend richting het Zwartewater, zo'n driehonderd meter verderop een broertje. Tussen de Vispoortenplas en de Dijkstraat ligt in de Thorbeckegracht de Vispoortenbrug, die qua uiterlijk gelijk is aan de Diezerpoortenbrug.
Bron:
Zo was Zwolle rond 1900
Foto's van de Diezerpoortenbrug in 2003
Foto's van de werkzaamheden aan de Diezerpoortenbrug in 2004
Foto's van de Diezerpoortenbrug door de jaren heen