Naar Kunstwerken
De Sassenpoortenbrug in 2017 ...
Tegenwoordig zouden we zeggen voor een schijntje, maar in de tijd van de halve cent was het een kapitaal bedrag. Voor tienduizend gulden bouwde de Zwolse aannemer B.H. Trooster in het jaar 1861 een complete gietijzeren brug over de stadsgracht, de Sassenpoortenbrug. Of hij dit inderdaad voor een schijntje heeft gedaan weet ik niet, maar in de loop van 1883, ging zijn bedrijf failliet.
De eerste Sassenpoortenbrug eind 1800. Een gietijzerenbrug op palen ...
(Foto: HCO - NL-ZlHCO_1214_FD11_016)
Dezelfde gietijzeren Sassenpoortenbrug in 1904 ...
(Foto: HCO - PBKR3180)
Een nieuwe vaste brug werd in het jaar 1909 in gebruik genomen. In het midden van de hedendaagse Sassenpoortenbrug is dit jaartal, inclusief het stadswapen, toendertijd door de ontwerper en de aannemer bedacht en aangebracht, nog steeds aanwezig.
Schaatsen op de stadsgracht onder de Sassenpoortenbrug door in 2012. Het bouwjaar met wapen gecentreerd op de brug ...
Op het punt waar de Burgemeester van Roijensingel begint, steekt uit de stenen ommanteling van de brug (grachtkant), een bronzen hand met een vlammetje. Het verhaal gaat, dat het kunstwerkje te maken heeft met het verraad van Hertog Karel van Gelre, die rond 1524 de stad Zwolle probeerde binnen te komen.
Iemand, die later onbetrouwbaar bleek te zijn, had de hertog tegen betaling beloofd, dat als hij zich bij de Sassenpoort zou melden, hij de ophaalbrug zou laten zakken. Wantrouwende Zwollenaren doorzagen het plan en bij zijn werkelijke melding bij de buitenpoort werd de hertog doorgelaten en gegijzeld. Nadat de hertog een tijdje gegijzeld had gezeten in het Zwolse, werd hij weer vrijgelaten. De, waarschijnlijk niet intelliggente, persoon waarmee hij de afspraak van het neerlaten van de ophaalbrug had gemaakt, ging zonder blikken of blozen naar de hertog op zijn beloning op te eisen. Dat had hij beter niet kunnen doen.
Bij zijn binnenkomst zat Hertog Karel van Gelre comfortabel te genieten van het haardvuur en vraagt de bezoeker wat dichterbij te komen. En zo geschiedde. "Jij wilt je beloning? Ik zal je loon naar werken geven, steek je hand maar uit.". De hertog pakte intussen een gloeiend kooltje uit het vuur en legt het in de uitgestoken hand van de man. Een vurige beloning. Met het bronzen handje en het vlammetje aan de Sassenpoortenbrug is dit verhaal voor eeuwig vastgelegd.
Of dit het ware verhaal is, is maar de vraag. Zo niet, dan is het mooi verzonnen, want er is namelijk nog een beschrijving van de hand met het vlammetje en deze lijkt mij dichter bij de waarheid te komen.
De hand met de vlam zou in de jaren '90 zijn geplaatst in het kader van een kunstproject. Het zou de hand van de brugwachter moeten voorstellen, die gereed is om het tolgeld voor het passeren van de brug te ontvangen.
Kijk zelf welke omschrijving u het meest aanspreekt ...!
De Sassenpoortenbrug in 2015 met op de achtergrond het Isala - Weezenlanden ...
De Sassenpoortenbrug werd ontworpen door de stadsarchitect van Zwolle, Lourens Krook. Een man die veel betekend heeft voor de stadsontwikkeling van Zwolle. De bouw lag in handen van aannemer H. Danser uit Meppel.
De bronzen lantaarns op de hoeken van de Sassenpoortenbrug ...
De Sassenpoortenbrug is een in gewapend beton gebouwde brug, met baksteen en graniet bekleed. De brug kent op de vier hoeken een grote bronzen lantaarn.
Bron:
Zo was Zwolle rond 1900
Bert Dijkink
Foto's van de Sassenpoortenbrug in de loop der jaren