Naar Home
Naar Gebouwen en woningen
Naar Nieuwe Haven/Keersluis
Ingang van de Theodorakapel in 2016, voordat het oude kloostercomplex zal worden gesloopt ...
In het bouw- en renovatieplan van De Nieuwe Haven in 2016/2017, zal de binnentuin het meest opvallende en aantrekkelijke deel van de renovatie worden. Het oude deel van het kloostercomplex, dat parallel aan De Keersluis is gevestigd en waarvan de Theodorakapel deel uit maakt, zal worden gesloopt. De kapel zal echter worden gespaard en waar het nu nog deel uitmaakt van het oude kloostercomplex, zal het, aan het eind van de bouwwerkzaamheden, los van alle bebouwing terugkomen. Een grote wens van de Stichting Theodora Vos de Wael, bewoners van De Keersluis, maar ook van de architect.
Interieur van de Theodorakapel in 2016 ...
Het klooster is er al jaren niet meer en de Zusters van Onder de Bogen zijn vertrokken. Echter de Theodorakapel, ooit deel uitmakend van dit klooster, is nog steeds het rustpunt voor veel bewoners, van bijvoorbeeld De Keersluis, en zal dat de aankomende jaren ook blijven. Bij regelmaat worden in de kapel, vanuit de Thomas a Kempis Parochie, nog vieringen gehouden en af en toe is er nog een uitvaart.
Plechtige Heilige Mis in de Theodorakapel t.g.v. een priesterjubileum in 1981 ...
De kapel, genoemd naar Theodora Ludovica Vos de Wael, is ooit verbouwd van een neogotische kapel naar de hedendaagse uitstraling.
In het jaar 2007 is in de kapel een mysterieuze ontdekking gedaan. Bij onderzoek, in het kader van de bouw van een nieuw woon-, zorg- en dienstencentrum, ontdekte de aannemer een uitbouw van de kapel. Deze uitbouw was vanuit de kapel dicht gemetseld en niet zichtbaar.
De in 2007 ontdekte piëta van beeldhouwer Van Bokhoven ...
Met een digitale camera van een van de vrijwilligers van de Stichting Behoud Theodorakapel, gestoken door een kapot glas-in-lood-raampje, ontdekte men dat achter de muur een zijkapelletje was gevestigd. In deze zijkapel bevond zich een sokkel met een piëta (een afbeelding of uitbeelding van een overleden Christus met Maria).
Gezien de signatuur op de sokkel, bleek het achteraf om een piëta van de in kerkelijke kringen zeer bekende beeldhouwer Van Bokhoven te gaan. Waarschijnlijk was dit Marinus Josephus Maria (Michiel) van Bokhoven (1852-1929). Deze beeldend kunstenaar startte eind 19e eeuw zijn eigen atelier in 's Hertogenbosch. In latere jaren, begin 20e eeuw kreeg hij een compagnon, Henri Jonkers. Samen trokken zij de toekomst in onder de naam Atelier Van Bokhoven en Jonkers. Rond 1930 telde het atelier veertien medewerkers, waaronder beeldhouwers, kerkschilders, meubelmakers, polychromeurs en een tekenaar. Het atelier maakte voornamelijk religieuze werken voor kerkgebouwen. In 1934 werd het bedrijf ontbonden.
Waarom de nis dichtgemetseld is geweest en hoe de piëta in de Theodorakapel terecht is gekomen, is nooit duidelijk geworden. Vermoedens te over, maar of deze de werkelijkheid weergeven is en blijft de grote vraag!
Met de compleet nieuwe inrichting rond de Nieuwe Haven in 2017/2018, heeft de Theodorakapel een bijzonder plaats op de lokatie gekregen. Waar het altijd verscholen zat achter het appartementencomplex en ingebouwd in het oude klooster, staat het nu als blikvanger te schitteren naast de nieuwbouwwoningen en het nieuwe appartementencomplex.
De functie van de kapel is de laatste jaren veranderd en is niet meer de functie, die het altijd heeft gehad als kapel voor katholieke kerkdiensten. Menig Zwollenaar is vanuit de kapel ter aarde besteld of gecremeerd op een van de begraafplaatsen of het crematorium in de stad.
Ondanks het nieuwe beleid t.a.v. de kapel zal deze nog wel beschikbaar blijven voor kerkdiensten, echter zal de kapel in de toekomst ook een grote rol gaan spelen in bijeenkomsten met betrekking tot zingeving, culturele of maatschappelijke doeleinden. Zo zullen er meer en meer exposities, muziek- en theatervoorstellingen worden gehouden.
Mede gezien de wijziging met betrekking tot de gebruiksfunctie van de kapel is deze met de renovatie voorzien van eigen toiletten, watervoorziening en verwarming. Voorheen maakten deze voorzieningen deel uit van het klooster, dat midden 2018 is gesloopt.
De Theodorakapel, een begrip in katholiek Zwolle, zal als alle werkzaamheden zijn voltooid, een mooie nieuwe uitstraling gekregen en de kapel zal dè blikvanger worden van het gerenoveerde Nieuwe Havencomplex aan de Harm Smeengekade.
Bron:
- HCO
- "25 jaar Theodora Vos de Waelstichting"
- Wikipedia
Meer foto's van de Theodorakapel voor de renovatie van het gebied Nieuwe Haven