Scholencomplex Assendorperplein 2016 ...
Midden in het "Rode Dorp" ligt het Assendorperplein. Het "Rode Dorp", was de nickname voor de wijk Assendorp. Gezien het grote aantal Assendorpers, die hun boterham verdienden bij de Spoorwegen, van socialistische huize waren, werd Assendorp in de volksmond vaak aangeduid als het "Rode Dorp".
Waar je eens kon kijken, vanaf de rand van Assendorp, over een kale vlakte naar het Dominicanenklooster, ligt nu een, rondom bebouwd, plein als sociaal trefpunt voor de gehele wijk. Een bijzonder sfeervol plein waar heden ten dage de huidige Assendorper, maar ook de oud-Assendorper bewoners met grote regelmaat hun feestje vieren.
Aan de linderzijde de ingang van de Koningin Wilhelminaschool, aan de rechterzijde de ingang van de Kweekschool ...
Aan het plein, in 1907 voltooid, staat een monumentaal scholencomplex, ontworpen door de Zwolse architect M. Meijerink. Deze complex werd in 1910 de basis voor de Hervormde Kweekschool en de Koningin Wilhelminaschool. Naderhand, in 1919, is de Eshuisschool (Enkschool) op het plein bijgebouwd. De twee eerstgenoemde scholen bestaan niet meer en het gebouw, met twee ingangen, waar aan de linkerzijde de Wilhelminaschool was gevestigd en aan de rechterzijde de Kweekschool, heeft in de loop der tijd andere bewoners gekregen. Beide scholen vielen als school onder het Christelijk Volksonderwijs.
Nadat de Jenapleinschool (Jenaplan Plus) uit de voormalige Wilhelminaschool was vertrokken, is de school verbouwd tot appartementen en zijn er studenten van het conservatorium gehuisvest. De Hervormde Kweekschool is sinds 1992 de thuisbasis voor de Sociaal Culturele Vereniging Eureka. De herinneringen aan de oude tijd zijn in de vorm van gevelstenen nog steeds op het gebouw aanwezig.
De in de gevel van de school gemetselde gevelstenen ...
Midden op het plein staat een permanente muziektent, waar anno 2016 nog steeds optredens worden gegeven. De muziektent was een gift van de Assendorper bevolking aan de gemeente Zwolle en was met het uitgeven van aandelen in 1950 tot stand gekomen.
Muziektent voor de renovatie in 2001 ...
Muziektent na de renovatie in 2008 ...
In 2008 is de muziektent, mede met veel hulp uit de buurt, grondig gerestaureerd. Het was ook hoog tijd. De muziektent had een rustige periode achter de rug, aangezien de gemeente Zwolle, nadat het laatste georganiseerde feest met de TeeSet uit de hand was gelopen, een vervolg op de feesten geblokkeerd. Onderhoud was er vanaf die periode niet of nauwelijks gepleegd en de muziektent gaf de eerste tekenen van verval.
De werkgroep restauratie/renovatie muziektent Assendorperplein mocht van het Hervormd Weeshuis, het VSB Fonds en het Oranje Fonds een mooie bijdrage ontvangen. Dit was meer dan welkom, aangezien een grondige restauratie/renovatie was gepland, waarbij niet alleen het aangezicht van de tent, maar ook de niet zichtbare onderdelen aangepakt werden. Zo zijn er na de werkzaamheden onder de muziektent een lounge, een toilet voor artiesten en een opslagruimte aanwezig.
Geraadpleegde bron:
Monumenten Magazine 2009 - Marcel Overbeek en HCO