Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Foto's bestellen!

Foto's bestellen!

Wilt u een foto bestellen?

Onder dit item vindt u een breed assortiment foto's, waarvan een groot deel is voorzien van een Zwols tintje!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Sport
Naar Voetbal

Bal met logo achtergrond 8607

Het betaalde voetbal in Zwolle is begonnen in het seizoen 1954-1955. PEC Zwolle promoveerde door het behalen van het kampioenschap in de 2e klasse. De KNVB bood in dat seizoen 24 clubs de mogelijkheid over te gaan naar het betaalde voetbal en in het nieuwe seizoen te starten in een van de drie 1e klassen.

Ook Zwolsch Boys trad in dat jaar toe tot het betaalde circuit. Echte profs kende men in die tijd op dit niveau nog niet. Het waren voornamelijk semiprofs die in de Nederlandse competitie in de 1e klassen uitkwamen.

Onder het oog van duizenden toeschouwers vonden in Zwolle de derby's tussen Zwolsche Boys en PEC plaats. De stad leefde er, als de tijd weer rijp was voor een nieuwe derby, helemaal naar toe. Tot op het scherpst van de snede werd er gestreden om de punten.

PEC Zwolle heeft zich vanaf het begin van toetreding tot op heden kunnen handhaven in de betaalde competitie. Zwolsch Boys daarentegen keerde in 1969 terug naar de rijen der amateurs. Bij deze vrijwillige terugkeer van Zwolsche Boys, nam PEC een groep spelers van haar aartsrivaal over.

De vaandeldrager van het Zwolse voetbal is anno 2016 PEC Zwolle. Na het jaar daarvoor de promotie naar de Eredivisie op een haar na gemist te hebben, was het in 2012 eindelijk weer raak. De club, toen onder de naam FC Zwolle, werd kampioen van de Jupilerleague en kon zich opmaken voor de hoogste afdeling van het landelijke betaalde voetbal.

FC Zwolle/PEC Zwolle kent een rijke historie. In de tweede klasse van de Nederlandse Voetbalbond (NVB) speelden tot 1910 twee Zwolse verenigingen, Ende Desespereert Nimmer (EDN) en Prins Hendrik (PH). Om de kans van overleven in deze tweede klasse te vergroten, werd op 12 juni 1910 in Hotel Koenders, gevestigd aan de Grote Markt, het huidige PEC opgericht. De fusie tussen EDN en PH was een feit. De nieuwe club ging spelen op het "Het Bleekien" een "speelweide" bij Theetuiin Thijssen gelegen aan de Ruiterlaan in het buurtschap Spoolde (Zwollerkerspel). Zo'n 13 jaar heeft de club deze arena bevolkt, totdat in 1923 de verhuizing naar De Vrolijkheid zich aankondigde.

Jan Nieuwhof Perskamer PEC Zwolle
Jan Nieuwhof in de Jan Drost Perskamer van PEC Zwolle. De eerste voorzitter van PEC (1910), Jan Nieuwhof, geschilderd door Henk Heideveld.
Het schilderij hangt in de perskamer van PEC Zwolle tussen een serie van alle voorzitters die de club gekend heeft ...

Twaalf jaar later in 1935 werd de accommodatie aan De Vrolijkheid geruild met stadgenoot Zwolsche Boys. Jarenlang heeft PEC deel uitgemaakt van de tweede klasse, totdat in het seizoen 1954/1955 de kampioensvlag van deze klasse gehesen kon worden. Een kampioenschap met grote betekenis voor de club, het gaf namelijk de mogelijkheid toe te treden tot de vaderlandse betaald voetbal competitie. Een grote mijlpaal binnen de vereniging en de basis van de huidige BVO PEC Zwolle.

Na het interne besluit tot toetreding, werden in het seizoen 1955/56 de eerste semi-professionele ballen in de netten gerammeld. Nadat in het seizoen 1956/57 de indeling van het betaalde voetbal was gewijzigd in 5 divisies, Eredivisie, 2 x Eerste Divisie en 2 x Tweede Divisie, maakte PEC vijftien jaar deel uit van de Tweede Divisie.

De wedstrijden tegen stadgenoot Zwolsche Boys, waren ieder jaar weer dè topwedstrijden van het seizoen. Menig Zwollenaar kan zich deze felle concurentiestrijd nog herinneren. De twee kampen konden elkaar nauwelijks verdragen.

In 1957 werden de accommodaties van beide clubs weer verruild en ging "De Boys" weer naar het Gemeentelijk Sportpark en PEC naar De Vrolijkheid.

Aartsrivaal Zwolsche Boys moest in 1969, na enkele zware jaren, het bijltje er bij neer gooien en trad terug tot de rijen der amateurs (4e klasse). Wojo Gardasevic, Jan de Vries, Anton Goenee, Freek Schutten en Henk Post, spelers van "De Boys" werden door PEC ingelijfd.

In het seizoen 1970/71 keerde PEC weer terug op het Gemeentelijk Sportpark aan de Ceintuurbaan. De in datzelfde jaar behaalde tweede plaats in de Tweede Divisie, gaf recht op rechtstreekse promotie naar de Eerste Divisie. Met de nieuwe naam PEC Zwolle bracht de club zeven jaren door in deze Eerste Divisie, met als hoogtepunten de finaleplaats in de KNVB Beker (helaas met 3-0 verloren tegen FC Twente) en het kampioenschap in het seizoen 1977/78. Op één seizoen na heeft PEC Zwolle tien jaar in de Eredivisie gespeeld.

Vanaf 1981 ging het niet zo lekker met de club en stond een faillisement voor de deur. De reddende engel was projectontwikkelaar Marten Eibrink. Hij redde de club van de ondergang. Hij nam de selectiespelers onder contract van zijn eigen bedrijf, maakte de club schuldenschoon en bracht wijzigingen aan in de organisatie.

Op 1 juli 1982 kreeg de naam van de club de toevoeging '82, PEC Zwolle'82. Helaas moet PEC Zwolle'82 in het seizoen 1988/89 weer afscheid nemen van de hoogste divisie in het betaalde voetbal en degradeerde naar de Eerste Divisie.

Door de vele momenten van onenigheid met de gemeente Zwolle, deed Marten Eibrink besluiten zijn functie op 1 juli 1988 neer te leggen. Nieuwe financiële problemen voor PEC Zwolle'82.

Afscheid Oosterenkstadion 6215

Gaston Sporre in gesprek met Arne Slot ...

Een nieuwe reddende engel kwam aanvliegen, Gaston Sporre. Hij bracht de club tot een meer professionele betaald voetbal organisatie. Een faillisement van PEC Zwolle'82 was echter niet meer af te wenden en de oprichting van FC Zwolle op 1 juli 1990 was een feit.

Gaston Sporre had zijn opdracht volbracht en trad in 1998 terug als voorzitter van de Zwolse club. Hij werd opgevolgd door Ronald van Vliet. Onder zijn voorzitterschap is menig keer promotie naar de Eredivisie van de club in beeld geweest, maar telkens kon in de nacompetitie de promotie niet afgedwongen worden.

26 april 2002 was voor alle FC Zwolle fans de dag van hun leven. Onder de bezielende leiding van Paul Krabbe, werd FC Zwolle kampioen. De ploeg keerde weer terug in de Eredivisie. Voor Paul Krabbe, de kampioenstrainer, was het om welke reden dan ook, einde verhaal. Hij werd het seizoen 2002/03 in de Eredivisie opgevolgd door Peter Boeve. Met zijn ploeg kon Peter Boeve aan het eind van de competitie net het hoofd boven water houden door in de nacompetitie in de laatste wedstrijd c.q. het laatste kwartier een achterstand om te buigen naar een duidelijke overwinning. Behoud van het eredivisieschap was binnen. Het jaar daarop waren de prestaties dermate slecht, dat Peter Boeve zijn hoofdtrainerschap uit handen moest geven. Zwollenaar Hennie Spijkerman kreeg het roer in handen en hield deze vast tot 2006.

Jan Everse Claus Boekweg 2009 8723
Jan Everse en Claus Boekweg tijdens de nacompetitie tegen Cambuur in 2009!

De tweede periode Jan Everse was aangebroken. De in 1954 geboren Rotterdammer had van 1996 tot 1998 het hoofdtrainerschap al een keer in handen gehad. In 2009 is hij gevallen over een bitterbalaffaire en moest, volgens de club niet gezien de sportieve resultaten, maar meer om zijn voorbeeldfunctie, het veld ruimen. Er was een onwerkbare werksituatie ontstaan. Ook was er trouwens onenigheid over de duur van een nieuwe verbintenis. Everse wilde een contract voor onbepaalde tijd en FC Zwolle een tweejarig contract. Met grote waarschijnlijkheid, speelde ook dit item een belangrijke rol in het vertrek van de trainer.

FCZwolle kampioen Art Langeler 2012 8218

Art Langeler met de kampioensschaal in 2012 ...

Aan het eind van het seizoen 2008/09 maakte Ronald van Vliet bekend zich als voorzitter van FC Zwolle terug te zullen trekken. Onder zijn voorzitterschap is besloten tot de bouw van het nieuwe IJsseldeltastadion, met een capaciteit van 12.500 bezoekers. Na Arjan Jansen als ad interim-voorzitter, kwam de huidige voorzitter Adriaan Visser aan het roer. In deze periode zijn een aantal hoofdtrainers ad interim ten tonele verschenen. Claus Boekweg, Marco Roelofsen en weer Claus Boekweg samen met Jaap Stam, totdat in 2010 de nog onervaren betaald voetbaltrainer Art Langeler het heft in handen kreeg en met groot succes. Samen met zijn assistent trainers René Hake en Jaap Stam heeft hij op 13 april 2012, na een gelijk spel tegen FC Eindhoven en het laten liggen van de punten door de concurrentie, de terugkeer naar de Eredivisie weten te bewerkstelligen.

FCZwolle Jaap Stam 2012 0152

Jaap Stam geconcentreerd in de kampioenswedstrijd FC Zwolle - FC Eindhoven 2012 ...

18 maart 2013 lijkt voor PEC Zwolle een historische dag. Na het vertrek van Art Langeler aan het einde van het seizoen 2012-2013, werd bekend gemaakt dat de geboren Zwollenaar Ron Jans voor twee jaar een contract had getekend. Dit heeft Zwolle geweten. Op 20 april 2014 won PEC Zwolle in het Feijenoordstadion te Rotterdam, onder het oog van duizenden Zwolse supporters, de KNVB Beker. Het als winnaar gedoodverfde Ajax, kreeg met 5 - 1 klop. Ron Jans kon niet meer stuk in het Zwolse. De eerste grote prijs in de geschiedenis van de Zwolse club was binnen gehaald en nog wel door een geboren Zwollenaar. PEC Zwolle ging Europa in!

Ron Jans Johan Cruijfschaal 2014 3905

Ron Jans poseert trots met de gewonnen Johan Cruijfschaal en de bijbehorende medaille voor de camera ...

Als winnaar van de KNVB Beker stond er enkele maanden later weer een ontmoeting met Ajax op het programma. De Johan Cruijff Schaal, de wedstrijd tussen de bekerwinnaar en de landskampioen van ons land. Ook hier was de blauw-witte brigade van Ron Jans de sterkste. Al was het met een kleiner verschil dan de eerste keer, 1 - 0, het was weer een grote prijs in zeer korte tijd.

Publiek PEC Zwolle Sparta Praag 2014 6968

Het Zwolse legioen met de blauw-witte sjaals tijdens de Europa Laegue wedstrijd PEC Zwolle - Sparta Praag ...

PEC Zwolle Sparta Praag 2014 7516

Tomáš Necid was een constante plaag voor de verdediging van Sparta Praag ...

Door het winnen van de KNVB Beker deed PEC Zwolle, als 21e Nederlandse club ooit, mee aan de  Europa Laegue. Bij de loting voor de eerste Europese wedstrijd binnen de clubhistorie bracht als tegenstander Sparta Praag. De gerenommeerde Tjechische ploeg liet er geen twijfels over bestaan, dat Europees voetbal net even iets anders is dan de landelijke competitie. Na een mooie 1 - 1 in Zwolle, ging PEC Zwolle in de uitwedstrijd in het Letná Stadion onder het oog van zo'n 2000 meegereisde supporters, eervol met 3 - 1 ten onder. Men was in korte tijd weer een ervaring rijker.

Ron Jans zal als supertrainer van PEC Zwolle, maar ook als mensenmens, de geschiedenisboeken in gaan. De Zwolse voetballiefhebber zal hem nooit vergeten!

Sport - Betaald Voetbal

Intro FCZwolle 2012 9101

FC Zwolle ...

  Sport - Betaald Voetbal

Intro PEC Zwolle

PEC Zwolle ...

  Sport - Betaald Voetbal

Intro Afscheid Oosterenkstadion

Het Stadion ...

 

 

Facebook - Like Zwolle in Beeld

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.