Naar Historie
Naar Interessante personen uit de Zwolse historie
Naar Zwolle Special - Een link met Zwolle
Veel plaatsnamen in de Verenigde Staten zijn in de negentiende eeuw mede door Nederlanders vernoemd naar Nederlandse steden. In veel gevallen uit dankbaarheid voor gedane diensten. De miljoenenstad New York is wel de meest bekende. Voor 1667 heette de stad Nieuw-Amsterdam.
Zo bestaat er ook het plaatsje Zwolle in de staat Louisiana. Het dorp telt rond 2014 een inwonertal van tegen de 1700 inwoners en is vernoemd naar de geboorteplaats van Jan de Goeijen.
Jan de Goeijen, de koffiehandelaar en spoorwegfinancier ...
(Foto: Collectie Cody Bruce)
Jan de Goeijen zult u zeggen, nooit van gehoord! Jan de Goeijen was een in 1861 in Zwolle geboren, rijke, koffiehandelaar en spoorwegfinancier, die overleed in Amsterdam op 4 maart 1944. Hij was in het bezit van meerdere theeplantages in Indië en reisde veel voor zaken naar Brazilië en de Verenigde Staten. Jan de Goeijen was op 12 mei 1892 in Amsterdam getrouwd met Folmina Margaretha Janssen. Op een gegeven moment is hij naar Amsterdam verhuisd en bedreef daar zijn handel in koffie.
Arthur Stilwell - Kansas City Southern Railway Company ...
Arthur Stilwell, grondlegger van de Kansas City Southern Railway, had het plan opgevat met zijn maatschappij een spoorweg van Kansas City naar Port Arthur in Texas aan te leggen. Tijdens de economische depressie in de Verenigde Staten in 1893, de "Panic of 1893" genoemd, waarbij alle sectoren in de Amerikaanse eonomie werden getroffen, was ook zijn Kansas City Southern Railway het haasje. Er was geen investeringskapitaal meer beschikbaar. Dit betekende dat Arthur Stilwell het ergens anders moest proberen. Hij reisde vanuit de VS naar onze Hanzestad en nam contact op met Jan de Goeijen, die hij eerder op vakantie in Europa had ontmoet.
De Goeijen werd door Arthur Stilwell overgehaald als agent voor zijn spoorwegmaatschappij op te treden en die functie heeft Jan de Goeijen aangenomen. Hij bezocht veel van zijn vermogende vrienden en zakenkennissen om aandelen van de Railway aan de man te brengen. Dit lukte. In zeer korte tijd werd er $ 3.000.000 voor Stilwell's maatschappij aan de man gebracht. Dit grote buitenlandse kapitaal kon door Stilwell geinvesteerd worden in de bouw van eenderde van het complete aantal kilometers spoorlijn in de Verenigde Staten in 1893. Nadat de Kansas City, Shreveport and Gulf Railway in 1895 tot Shreveport Louisiana was aangelegd, moest Stilwell "noodgedwongen" de in eerste instantie gekozen route, Shreveport-Houston-Galveston, aanpassen. Zijn "night time spiritual advisors" hadden hem geïnformeerd over een aanstaande vloedgolf en de verwoesting van Galveston. Het heeft nog enkele jaren geduurd, maar Galveston is op 8 september 1900 inderdaad getroffen door de grootste natuurramp in de historie van Amerika. Het stadje Galveston kreeg een alles vernietigende orkaan over zich heen en werd van de aarde weggevaagd. Hierbij verloren meer dan 6000 mensen het leven. Met deze paranormale gave heeft Stilwell zijn mededirecteuren kunnen overtuigen, met als resultaat een wijziging in de route van de aan te leggen spoorlijn. Deze werd nu aangelegd door het westelijke deel van Louisiana naar het gebied van de Sabine Pass, de natuurlijke afvoer van Sabine Lake in de Golf van Mexico. De afstand tussen Shreveport en Port Arthur (de stad die Stilwell bouwde en naar zichzelf vernoemde) werd binnen twee jaar afgebouwd.
Een goederentrein voor het vervoer van bomen in de vroege jaren van de 20e eeuw ...
Na een tijdje wilden de Nederlandse investeerders graag hun investeringen bekijken en vertrokken naar de Verenigde Staten om met de trein de nieuwe spoorlijn te volgen. Zo ook Jan de Goeijen. Hij reisde samen met zijn vrouw Folmina met de Kansas City Southern Railway Company door de US. In het noordwesten van de staat Louisiana onderbraken zij hun reis bij een daar gelegen kleine nederzetting. Hier bezochten zij de St. Joseph Catholic Church en werden beide verliefd op het mooie kerkje op de heuvel onder de dennebomen. Arthur Stilwell vond dit een bijzondere reden om zijn dankbaarheid naar Jan de Goeijen kenbaar te maken en stond hem toe de nederzetting te vernoemen naar de geboorteplaats van de Nederlandse koffiehandelaar, Zwolle.
Vanuit de insteek uit dankbaarheid heeft Stilwell meerdere plaatsen naar De Goeijen, zijn familieleden of naar Nederlandse steden waar de naam De Goeijen op enigerlei wijze aan was verbonden, vernoemd. Zo kennen we o.a. Amsterdam in de staat Missouri, De Ridder en Zwolle in Louisiana, Mena en De Queen in Arkansas en nog meer plaatsen in de US. Al deze plaatsnamen hebben een link naar famileleden of het bedrijf van Jan de Goeijen. Amsterdam naar de plaats waaruit De Goeijen zaken deed, Zwolle naar de geboorteplaats van De Goeijen, Mena naar zijn vrouw Folmina en De Queen naar de "nickname" van de koffiehandelaar zelf.
De plaquette van Jan de Goeijen voor het Court House in De Queen in de staat Arkansas ...
(Foto: Billy Ray McKelvy, Mayor City of De Queen, Arkansas)
De naam Jan de Goeijen was voor veel Amerikanen een crime om uit te spreken, daarom werd hij in de volksmond vaak Jack of John De Queen genoemd. Dit resulteerde uiteindelijk in de naamgeving van een stadje in Arkansas, namelijk De Queen. In het plaatsje met ruim 6500 inwoners, staat naast het Court House een marmeren zuil met bronzen plaquette van onze Jan de Goeijen.
"Uit waardering voor J. de Goeijen geboren in Zwolle Nederland 1861" ...
(Foto: Billy Ray McKelvy, Mayor City of De Queen, Arkansas)
Ook het plaatsje Zwolle in Louisiana, een mozaïek van cultuur en nationaliteit, is uit dankbaarheid vernoemd naar de rijke Nederlandse koffiehandelaar.
The St. Joseph Catholic Church begin 20e eeuw ...
(Foto: Collectie Cody Bruce)
The St. Joseph Catholic Church in juni 2018 ...
(Foto: Collectie Cody Bruce)
Bij een bezoek van De Goeijen en zijn vrouw aan het Zwolle in Louisiana, waren zij verliefd geraakt op de St. Joseph kerk. Een katholieke kerk, die op een helling, met uitzicht op de stad, was gebouwd. De kerk stamde uit de tijd dat er veel Spaans missiewerk in de omgeving werd verricht. Ook hier werd als eerbetoon aan zijn activiteiten, waardoor de railway kon worden aangelegd, het plaatsje naar de geboorteplaats van Jan de Goeijen, Zwolle in Nederland, vernoemd.
Klik op bovenstaande foto voor een Amerikaanse video over de geschiedenis en specialiteit van Zwolle - Louisiana.
Bron:
Wikipedia
Website Town of Zwolle (www.zwollela.net)
City of De Queen (www.cityofdequeen.com)
"Smelling the roses", geschreven door James Q. Salter