Naar Kunstwerken
Onder zijn stevige betonnen body meandert de Westerveldse Aa geruisloos naar zijn monding in de Noorderkolk, om daarna op te gaan in het Zwartewater. Het is niet in te schatten hoeveel water onder deze betonnen brug, bij het voormalige stoomgemaal Westerveld, de gang in de loop der jaren heeft gemaakt.
Waar de Rijnlaan in de Aa-landen over gaat in de Brinkhoekweg, richting Langenholte, ziet men bij een mooie fiets- of wandeltocht de brug in de verte al opdoemen. Wat de werkelijke naam van de brug is weet ik niet met zekerheid te zeggen. De een noemt de brug de Westerveldbrug en de ander de Westerveldse Brug.
Het is dat de Pinksterbloemen in de weilanden, de groene uitlopers van de bomen en struiken en de bloeiende krentebloesem, in deze periode van het jaar, de boel enigszins opvrolijken, want anders was de rit naar de brug, dè teleurstelling van de dag. Ik twijfel zelfs of dit niet in alle jaargetijden het geval zal zijn.
Qua vormgeving stelt de brug namelijk niet veel voor. Het is een simpele betonnen brug, met ijzeren ronde brugleuningen die de basis nog enigszins wat vorm geven. Laten we zo zeggen, je blijft niet voor de brug staan omdat deze op zou opvallen in het schitterende landschap van Langenholte. Nee, maar meningen verschillen en er zullen ook mensen zijn die de brug wel een pareltje vinden, al was het alleen maar om zijn eenvoud!
De brug is gebouwd in 1935 en had in die tijd sierlijk bewerkte brugleuningen in artdecostijl. Deze zouden bij een renovatie van de brug verdwenen zijn.
In het front van de brug is aan beide zijden in reliëf het wapen van de gemeente Zwollerkerspel aangebracht.
Bouwjaar en wapen van Zwollerkerspel ...
Bron:
Fietstocht Industrieel Erfgoed in Zwolle