Heinoseweg 11
Huize Boschwijk in de winter van 2009 ...
Een van de beroemdste Zwollenaren uit de geschiedenis is wel de dichter Rhijnvis Feith. Hij was degene die jarenlang in Huize Boschwijk (het goed Ten Busch), gelegen aan de Heinoseweg in Zalné, heeft gewoond.
Deze prachtige buitenplaats is in de 17e eeuw ontstaan uit een laat-middeleeuws, agrarisch complex, dat als centrum een hofstede kende. Het heeft nog tot de 18e eeuw geduurd, eer dat het een buitenplaats was geworden.
In 1781 erfde Rhijnvis Feith van Egbert Spaar het landgoed Boschwijk. Egbert Spaar had samen met zijn broer Berend Hendrik respectievelijk Boschwijk en Alphersgoed, dat ook in Zalné lag, in eigendom.
Het toendertijd eenvouwige 18e eeuwse huis is door Rhijnvis Feith vergroot, zodat hij, zijn echtgenote en zijn grote kinderschare onderdak had.
Na het overlijden van Feith in 1824, kwam het buiten in handen van Dr. Everard Eisso Christoffel Feith, om na 1849, door het overlijden van Dr. Everard Feith weer in handen te komen van diens zoon, Ontko Rhijvis Feith. Diens dood had tot gevolg, dat de buitenplaats in bezit kwam van zijn neef en enige erfgenaam, Everard Oosting.
Een heel verhaal, maar Everard Oosting is waarschijnlijk degene geweest die de twee wapenstenen aan de achterzijde van Boschwijk, heeft geplaatst of heeft laten plaatsen.
Familiewapen van de familie Oosting ...
De steen met het steigerende paard is het familiewapen van de familie Oosting en de steen met de drie St. Jacobsschelpen van de familie Feith.
Beide stenen zijn bij de restauratie van het huis, in 2001, gerenoveerd en voorzien van de originele kleuren. Deze kleuren zijn aangemaakt op basis van gevonden verfresten.
Familiewapen van de familie Feith ...
Tussen 1950 en 1960 is Huize Boschwijk in gebruik geweest als gemeentehuis van de toenmalige gemeente Zwollerkerspel. Hierna is het een aantal jaren particulier bewoond geweest.
Vanaf 1997 is Landgoed Boschwijk in het bezit van de familie Kiekebelt.
Heinoseweg 22
Kunnen we het onder het item "Gevelstenen" plaatsen? Ik doe het gewoon. Per slot van rekening zijn het stenen met een handtekening van de opdrachgever. De stenen zijn wel bijzonder, want zeker in de tijd dat dit deel van Huize Soeslo is gebouwd, waren het voornamelijk gevelstenen van een redelijk formaat en in veel gevallen van zandsteen gemaakt, die de show stalen.
Huize Soeslo is gebouwd in de 17e eeuw en bestond destijds uit één bouwlaag. In het jaar 1815 is onder Georg Roijer, vriend van de op Boschwijk wonende dichter Rhijnvis Feith, het gebouw uitgebreid met een nieuw gedeelte met twee bouwlagen, aan de voorzijde van het oude "spieker" (voorraadschuur voor graan).
Het huis dat hedentendage nog altijd staat te schitteren in zijn omgeving is in dat jaar gebouwd. Het was Derk Roijer, die de eerste steen legde voor de bouw van het, uit twee bouwlagen bestaande, pand. Derk Royer heeft voor de volgende generaties, die Huize Soeslo als hun bezit mogen beschouwen, zijn "handtekening" in de stenen laten beitelen. Deze waren net even anders dan de sierlijke gevelsten,en zoals wij er veel uit die tijd kennen!
Laag naast de imposante entree van het huis zijn, ook nu nog, twee duidelijk zichtbare stenen ingemetseld, die naar de naam en de datum van de eerste steenlegging van het deel van de bebouwing van het landgoed verwijzen, "DERK ROIJER" en "18 4/10 15" (4 oktober 1815).
Vanaf 1997 is Landgoed Soeslo in het bezit van de familie Hony.
Bron:
Buitenplaatsen in Nederland
Magazine - Monumentendag - Marcel Overbeek