Doornweg 47
Huize Doorn aan Doornweg is een overblijfsel van wat ooit een machtig kasteel was in de ring rond Zwolle. Eigenlijk is het nog maar een klein deel dat overgebleven is na de gedeeltelijke verwoesting en plundering door de Zwollenaren rond het jaar 1525. Deze aanval was een vergelding voor een mislukte poging van de Gelderse bezetter om Zwolle aan te vallen.
De buitenplaats Den Doorn moet al rond 1427 hebben bestaan. Dit is het jaartal, waar het kasteel voor het eerst in Sallandse schattingsregisters wordt genoemd.
Na het overlijden van zijn moeder in 1827, erfde hun enige zoon Coenraad Willem Anthony, alle bezittingen van zijn ouders. Zo ook Huize Doorn, dat inmiddels een classicistisch uiterlijk had gekregen, voorzien van een timpaan (driehoekig bovendeel) aan de voorzijde.
Van deze Coenraad Willem Antoon van Haersolte van den Doorn, geboren in 1786, is met een grote mate van waarschijnlijkheid, de baksteen met initialen in een van de gevels van Huize Doorn ingemetseld.
Vanaf 1953 tot 1955 is het huis onbewoond geweest. Het was toendertijd behoorlijk in verval geraakt en rijp voor totale sloop.
De heer A.A.C. Maaskant, directeur van Het Oversticht, heeft door aankoop, het huis gered van de ondergang.
Voor meer info, zie ook Groen Zwolle - Haerst - Huize Doorn