Wat treft u aan op deze website!

Zwolle - Algemeen

Zwolle - Algemeen

Algemene info over de stad

Onder dit item krijgt u een simpel algemeen beeld van onze mooie Hanzestad Zwolle
Foto's, video's en artikelen

Foto's, video's en artikelen

De stad Zwolle in beeld en in tekst!

Foto's, video's en artikelen uit het heden en verleden van de oude Hanzestad Zwolle!
Zwolle in Beeld Info

Zwolle in Beeld Info

Brede informatie over de website!

Hier vindt u alle informatie over de website, inclusief het contactadres en de privacy- en cookie verklaring!
Foto's bestellen!

Foto's bestellen!

Wilt u een foto bestellen?

Onder dit item vindt u een breed assortiment foto's, waarvan een groot deel is voorzien van een Zwols tintje!
Links

Links

Links naar interessante websites!

Hebt u vragen of wilt u informatie over bepaalde items die gelinkt zijn aan de stad Zwolle, dan vindt u hier een aantal links naar Zwolse bedrijven, organisaties of verenigingen!

Het laatst geplaatst

Zoeken op de website!

Naar Foto's van Zwolle
Naar Winter in Zwolle

IJssculpturenfestival 2008 5126

"Bijbelse vertellingen in ijs en sneeuw" ...

Op het moment van schrijven is het buiten zo'n 25 graden. Niet echt een temperatuur om alweer te denken aan de witte winterdeken die Zwolle in de aankomende tijd waarschijnlijk weer zal bedekken. Waarschijnlijk, want met de grillige wintertijd van de afgelopen jaren is het helemaal nog niet zo zeker of Koning Winter Zwolle zijn witte deken over de stad uitspreid.

Veel mensen moeten er niet aan denken en hebben niets met de wintertijd. Zelf geniet ik van alle jaargetijden. Allemaal kennen ze hun eigen charme.

De stad Zwolle heeft zich de laatste jaren, geprofileerd als een echt winterparadijs, waar het goed toeven is. Een van die onderdelen was en is het IJssculpturenfestival.

Sinds 1963 wordt het grootste ijssculpturenfestival gehouden in het Chinese Harbin. Oké, Zwolle mag dan wat dat betreft nog een groentje zijn, maar dan wel een waarbij veel bezoekers hun ah's en oh's met veel gemak kwijt kunnen.

Het eerste Nederlandse ijssculpturenfestival vond plaats in 2003 in Eindhoven. Hier heeft men een viertal keren het evenement kunnen organiseren. Daarna heeft men het Brabantse verlaten en kon Zwolle in 2008 de organisatie van het zesde en voor de stad het eerste ijssculpturenfestival op haar nemen.

Veertig internationale, Russische, Amerikaanse, Engelse, Ierse en Nederlandse ijskunstenaars kregen de taak zo'n 250.000 kg ijs en 250.000 kg sneeuw om te vormen tot een winters paradijs. Deze uitdaging vond plaats in een thermische tent van 2.000 m2, die geplaatst was op het manifestatieterrein in Park De Weezenlanden in een constante temperatuur van - 8 graden Celsius. Thema van dat eerste jaar was: Bijbelse verhalen en voorstellingen. Zwolle had hiermee één van de grootste overdekte ijssculpturenfestivals ter wereld binnen haar grenzen.

IJssculpturenfestival 2008 3379

Met grote koelvrachtwagens werden de grote ijsblokken van zo'n 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog, met een gewicht van rond de 1500 kg aangevoerd.

Voordat de ijsblokken naar de lokatie werden vervoerd, hadden deze al zo'n vier tot zes weken productietijd achter de rug. In die periode zijn de blokken bij een temperatuur van -30 graden Celsius opgebouwd. Eindresultaat, topkwaliteit voor de kunstenaars die het moesten bewerken. Transparante en glasheldere ijsvorming was namelijk het gevolg.

IJssculpturenfestival 2008 3424

Na aankomst van de kilo's wegende en kolossale ijsblokken werden deze op elkaar gestapeld (stacken) zodat de juiste en gewenste hoogte bereikt kon worden. Hiervoor was een team met Fins specialisten verantwoordelijk.

IJssculpturenfestival 2008 3438

Het is echter niet alleen ijs, waarmee de beelden worden gemaakt. Ook 250.000 kilo sneeuw maakte onderdeel uit van de complete winterse expositie. Met een speciaal hiervoor geschikte machine, kon ter plaatse natuurlijke sneeuw worden gemaakt. Om de sneeuwbeelden te maken, werd gebruik gemaakt van houten mallen, waar de sneeuw in werd geblazen. Deze massa werd ineen geklonken tot blokken sneeuw, waarop de kunstenaars hun creatieve krachten konden bot vieren. Als materialen werden de ijsartiesten voorzien van kettingzagen, gasbranders, strijkijzers, beitels, raspen, mesjes en zagen.

IJssculpturenfestival 2008 4275

Op zondagmiddag 23 november kwamen de eerste ijskunstenaars of icecarvers, zoals zij genoemd worden, aan in het Zwolse. Dezelfde middag zijn zij begonnen met hun ijs- en sneeuwproject "Bijbelse vertellingen in ijs en sneeuw". Hiermee was een kunstzinnig begin gemaakt van één van de grootste overdekte ijssculpturenfestivals ter wereld.

IJssculpturenfestival 2008 4565

Met uiterste precisie werden de ijsblokken getransformeerd naar de meest kunstzinnige vormen ...

Onder de luide "klanken" van de kettingzagen en het geklop van de beitels, waren maandagmiddag, de eerste contouren al zichtbaar. Voor een leek leek het gebruik van de kettingzaag, een ruige benadering, maar de werkelijkheid was anders. Met een grote precisie werden in de thermische tent met een oppervlakte van 2000 m2 de grote blokken ijs aangevallen.

In de begin jaren van de 21e eeuw was deze vorm van beeldhouwkunst snel groeiende in populariteit, zeker in Scandinavische landen en dan met name in Finland. Overnachten in een sneeuwhotel is in ons kikkerlandje  niet voor te stellen, maar was in Finland al de werkelijkheid van de winterdag.

IJssculpturenfestival 2008 5102bew800

Ook de belichting van de beelden was een lust voor het oog ...

Ook het trouwen in een kapel van sneeuw en ijs was en is een ware romantische, echter een ijskoude happening, waar veelvuldig door de Finnen gebruik van werd/wordt gemaakt.

In de eerste week van december werden de laatste details aangebracht. Zonder veel problemen was de grote en koude klus geklaard of het moest de stroomstoring van twee en een half uur zijn die de organisatie in de laatste dagen van het proces had getroffen. Het resultaat was er een van grote klasse. Om maar enkele voorbeelden te noemen, Adam & Eva stonden te schitteren in een koud, doch paradijselijk sneeuwlandschap. De bezoekers konden zich vergapen aan een ijskoud Laatste Avondmaal en ook het verhaal rond de Ark van Noach, tijdens de zondvloed van ijs, was op zeer creatieve wijze vorm gegeven. 

IJssculpturenfestival 2008 5331

Naast het bezoeken van de ijsbeeldenfestival, konden belangstellenden ook op de lokatie terecht voor een rondje op de schaats. Hiervoor was een speciale ijsbaan aangelegd en de schaatsen konden eventueel gehuurd worden.

Zelfs voor het geven van het Ja-woord, was aandacht. In verband met het feit dat op iedere lokatie in de stad Zwolle getrouwd kon worden, had de organisatie van het festival besloten ook de festivallokatie ter beschikking te stellen voor aanstaande trouwlustigen.

IJssculpturenfestival 2008 5343

Al vroeg in de ochtend stonden de eerste bezoekers van het IJsbeeldenfestival voor de kassa ...

Op zaterdagmorgen 6 december 2008, gingen de deuren van het eerste in Zwolle gehouden IJssculpturenfestival in Park De Weezenlanden open voor het publiek. Voor degenen die al een tijdje voor de deur stonden te wachten, een hele opluchting. Tot de eerste kijkers behoorden zelfs bezoekers uit Italië. Ieder die je sprak was onder de indruk van de prachtige sculpturen. Sommigen reikten tot het zes meter hoge plafond van de tent.

IJssculpturenfestival 2008 5200

Een dikke trui, handschoenen, een warme jas en natuurlijk een fotocamera waren de meest voorkomende ingediënten voor een bezoek aan het festival. Vanaf de entree werd de bezoekers een schitterende bijbelse reis aangeboden. Beginnend bij het Paradijs en eindigend bij de Hemelvaart. Men kon genieten van 18 topstukken, waaronder een subliem weergegeven Laatste Avondmaal en de Tien plagen van Egypte. In een eigenlijk zeer korte tijd was er door de kunstenaars, die alweer naar Portugal waren vertrokken voor een zandschulpturenfestival, een betoverend ijsparadijs geschapen.

IJssculpturenfestival 2008 5177

Na het bezoek aan de ijsbeelden, was de "Winterstube" een uitgelezen mogelijkheid om zich weer wat op te warmen. De warme chocolade melk en de Glühwein, waren dan ook de meest voorkomende bestellingen die er gepleegd werden.

Eind januari 2009 besloot de organisatie van het festival, gezien de nog steeds doorlopende grote interesse, de sluiting niet op 1 februari te laten plaatsvinden, maar met een maand uit te stellen tot 1 maart 2009. Dit uitstel heeft mede gezorgd voor het in totaal grote bezoekersaantal van het eerste in Zwolle georganiseerde ijssculpturenfestival, namelijk 260.000, waar gehoopt was op 150.000 tot 200.000 bezoekers.

Ondanks het grote suces van het IJssculpturenfestival 2008-2009, moest de organisatie toch besluiten het eerstvolgende festival niet meer in Zwolle te doen plaatsvinden, maar naar elders te verplaatsen. Reden, de ondergrond van het park De Weezenlanden (gras), bleek achteraf niet geschikt te zijn voor een massaal ijssculpturenfestival, als deze. Er is door de gemeente nog een andere lokatie in de binnenstad als alternatief aangeboden, maar deze was voor de organisatie te klein en niet geschikt. Sculpture Events, de organisator van het festival heeft zich verder georiënteerd en de keuze voor het festival 2008-2009 is uiteindelijk gevallen op de lokatie van Designer Outlet Roermond in de gelijknamige plaats Roermond.

IJssculpturenfestival 2008 5112

In de jaren na Roermond is het festival, na een aantal omtrekkende bewegingen, o.a. naar Amsterdam, toch weer in Zwolle beland, waar het o.a. op het Rodetorenplein en een loods bij het NS station, haar standplaats heeft gevonden.

Op 23 december 2017 zou het IJsbeeldenfestival haar deuren openen in een 1500 m2 grote tent bij de Zwolse IJsselhallen. Zou, want tegen de combinatie van sneeuw en regen was het dak van de tent niet bestand en stortte grotendeels in. Een zoektocht naar een alternatieve oplossing op korte termijn had geen succes, waardoor het festival, tot grote spijt van velen, voor dat jaar van de agenda werd geschrapt.

IJssculpturenfestival 2008 5128

Voor het jaar 2018 staat een nieuw ijsbeeldenfestival op het Zwolse winterprogramma. Deze zal opnieuw bij de IJsselhallen plaats vinden.

Bron:
Wikipedia
Weblog Zwolle
Gemeente Zwolle

Meer beelden van het eerste IJssculpturenfestival in Park De Weezenlanden in 2008

Facebook - Like Zwolle in Beeld

We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.