Van Nahuijsplein 1
Het zijn mooie benamingen die direct doen denken aan het verleden. Politiewachtpost en brandspuithuisje. Beide functies heeft het gebouwtje aan het Van Nahuijsplein 1 gekend.
Vanuit de Sassenpoort heeft men een goed zicht op het gebouwtje, dat in 1889 is gebouwd en ontworpen is door de gemeentearchitect J.L. van Essen.Boven de oude entree is in een half gebogen fronton gebouwd, met daarin het gekroonde wapen van de stad Zwolle.
In 1934 heeft er een verbouwing plaatsgevonden naar een ontwerp van de stadsarchitect uit die tijd, J.G. Wiebenga.
Het gebouwtje heeft in de loop der tijden meerdere functies gekend. Zo heeft het een aantal jaren gediend als showroom voor het Gemeentelijk Energiebedrijf en is naderhand onderdeel uit gaan maken van de Fortisbank.
Van Nahuijsplein 13
Voordat het huis dat momenteel aan het Van Nahuijsplein nummer 13 staat, was gebouwd, stond op deze plek een kapitale 19e-eeuwse gepleisterde villa met een eclectische bouwstijl. Het pand kende in zijn tijd de Officier van Justitie, Jhr. Mr. L.H.N.F. Bosch ridder van Rosenthal als hoofdbewoner.
Eclectisch is een bouwstijl waarbij twee groepen onderscheiden kunnen worden, de Romeins eclectische stijl en de Alexandrijns eclectische stijl. De eerste stijl heeft naast Romeinse ook Griekse kenmerken, terwijl de Alexandrijnse stijl meer invloeden kent van de Griekse en Oosterse bouwwijzen. Beide stijlen hebben een samensmelting van twee stijlen die uitmonden in een bevallig geheel.
Het pand dat na het bovenomschreven pand, anno 2017 nog steeds straalt in de vroege lentezon, is in opdracht van scheepsbouwkundige Ir. G.D. Jordens, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Gratama & Ringer. Het kent een Hollandse Neorenaissancestijl, waar invloeden van de Delftse School duidelijk aanwezig zijn. Met de aangebouwde garage is het pand een van de blikvangers van het plein.
Boven de hoofdentree bevindt zich een venster, waarboven weer een schitterende halfronde gevelsteen is ingemetseld. Op de gevelsteen staan, in reliëf, het huis zelf, aan de gracht met een voorbij varend zeilschip afgebeeld. De tekst die ook weer in een halfronde vorm, boven de afbeelding is aangebracht, luidt: "Het huis aan de gracht", met eronder het jaartal 1934. Naast het zeilschip staat een naam "P. Bos", waarschijnlijk de naam van de beeldhouwer van het reliëf.
Bron:
Gevelstenen in Zwolle - Marcel Overbeek
Wikipedia